Zomerfestival 2022

We verwelkomen jullie op zaterdag 20 en zondag 21 augustus 2022 op de vertrouwde plek in Mechelen. Dit jaar is alles misschien nog een beetje fragiel en anders. Met de Blokfluitdagen schakelen we terug in het aantal dagen, maar verder trekken we alle registers open en doen we wat jullie van ons verwachten. Ook in deze zesendertigste editie gaan we voor musiceervreugde, en dat onder leiding van Belgische en Nederlandse topdocenten.

Gedurende het weekend zijn er talloze ensemble-sessies, onder leiding van meer dan twintig verschillende docenten. Tijdens zulk een sessie wordt er aan één specifiek muziekstuk gewerkt. Een sessie duurt 75 minuten. Uit de lijst van samenspelsessies kan je op het moment zelf kiezen, en er is geen voorbereiding vereist or mogelijk. Klik hier voor de lijst van samenspelsessies 2022 (update 3 augustus 2022.

Ook zijn er elke dag een aantal workshops, waarin een specifiek onderwerp dieper uitgewerkt wordt, en dat gedurende twee opeenvolgende sessies. Workshops vereisen inschrijving vooraf en soms ook voorbereiding thuis. Klik hier voor een overzicht van de workshops. Het verschil tussen een samenspelsessie en een workshop kan je hier lezen.

We mikken er ook op in de feestzaal een sessie voor groot blokfluitkoor te organiseren, en dat op zaterdagnamiddag.

Klik hier voor een overzicht van de activiteiten tijdens het zomerfestival 2022, en de dagindeling.

De dirigenten-coaches van dienst zijn talrijk. Op dit moment hebben de volgende leraars al bevestigd voor editie 2022: Sonja Mertens, Eline Accoe, Tom Beets, Pieter Campo, Bart Spanhove, Aline Hopchet, Jeroen van Lexmond, Benjamin Postal, Peter Van Heyghen, Carine Rinkes, Dries De Maeyer, Jeroen van Lexmond, Marcel Ketels, Reine-Marie Verhagen, Anna Stegmann, Jan Devlieger, Rozelien Nijs, Tomma Wessel en Els Spanhove. Onder hun leiding spelen we nieuw en oud werk, polyfonie, meezingers en dansen, soms kleinschalig, dan weer groots veelstemmig.

Alle blokfluitisten met een basiskennis van het instrument zijn welkom. De niveaubeschrijvingen vind je hier. Deelnemers vanaf een overtuigd niveau 2 zijn welkom. De daarbij passende voorbeeldpartituren, vaak met metronoomaanduidingen, kun je hier downloaden en printen. Niveau 2 is vereist voor dit zomerfestival. In 2022 zijn er geen aparte sessies voor niveau 5. Zij kunnen aansluiten bij niveau 4.

Roos zal er weer zijn met de toog, huisgemaakte soep en broodjes. Het antiquariaat is groot groter grootst en ook de beurs is terug van weggeweest. In 2022 zijn de volgend handelaars aanwezig: Blockflötenshop, Paetzold by Kunath, Mollenhauer, Mika Silkenat, Pieter Campo, Tre Fontane, Aafab, Blockflötensmiede (Erik Jahn), Early Music in Ibach Haus en FR2.

Er zijn twee concerten: Het avondconcert op zaterdag wordt ‘geknald’ door de blokfluitdocenten van de dag! Voor wie wil, is er voorafgaand aan het blokfluitfestival, op vrijdagavond om 19u30, een informeel lerarenconcert met luit, gamba’s en nyckelharpa’s en blokfluiten. Artiesten van dienst zijn de docenten van de andere cursussen die in het weekend plaatsvinden in de andere gebouwen van het Scheppersinstituut. De concerten gaan door in het auditorium met ramen en deuren ramen open – iedereen mag het horen!

COVID: We voorzien bij alle in- en uitgangen ontsmettingsproduct en zorgen samen met het Scheppersinstituut en jullie voor een zo veilig mogelijke omgeving. Bij positief Covid-testresultaat worden reeds betaalde inschrijvingsgelden terugbetaald tot voor de start het evenement. Indien de organisatie zelf het evenement om welke reden dan ook moet afzeggen, worden alle inschrijvingsgelden onmiddellijk terugbetaald.

De dagindeling is als volgt (wijzigingen voorbehouden):

9u30ontvangst
10u00sessie 1 | 75′
11u15pauze & beursbezoek
11u45sessie 2 | 75′
13u00lunchpauze | mogelijkheid tot aankoop soep en broodjes op het festival
14u15sessie 3 | 75′
15u30pauze en beursbezoek
16u00sessie 4 | 75′
17u15zaterdag: beursbezoek & pauze | geen maaltijd op het festival
zondag: einde festival
19u30Lerarenconcert op zaterdag

Het inschrijvingsbedrag is € 68 per dag. Dit bedrag omvat de lessen en concerten. Inschrijven kan online, vanaf 1 mei. Er zijn kortingen voor deelnemers geboren na 1996, en meerdere inschrijvingen binnen hetzelfde gezin. De deelnameprijs omvat alle sessies en beide concerten. Het aantal deelnemers is beperkt.

We hopen op deze pagina alle vragen rond bereikbaarheid en parking te beantwoorden.

Kan je er niet bij zijn, maar wens je wel op de hoogte gehouden te blijven van onze acitiviteiten? Schrijf je via deze link in op onze nieuwsbrief.

Eline & Tom
Team Blokfluitdagen