Blokfluitfestival

Het festival staat open voor alle blokfluitisten, vanaf bescheiden amateurs tot en met pre-professionele musici. Lees hier wat de vereisten zijn per niveau.

Docenten
Ook dit jaar staat een heel team aan docenten uit binnen en buitenland voor ons paraat. Zij verzorgen de samenspelsessies, het hoofdbestanddeel van het festival. Klik hier voor een overzicht van de docenten per dag.

Programma

Tutti / grootkoor: Elke dag starten we met een tutti blokfluitorkest. In 2020 wordt de ochtend geleid door Saskia Coolen, Tom Beets en Bart Spanhove. Alle deelnemers tezamen spelen een zorgvuldig uitgekozen stuk. Er zijn partijen voor alle niveau’s. 

Samenspelsessies: Na de tutti sessie, leiden de docenten tientallen samenspelsessies in kleine groepen van verschillende niveaus. Een samenspelsessie duurt 75 minuten. Hiervoor schrijf je jezelf niet op voorhand in, je kiest ze op het moment zelf. Ruim voor de aanvang van het festival wordt een overzicht van alle samenspelsessies online gepubliceerd en via email bezorgd aan de deelnemers. Deze lijst is onderverdeeld per niveau. 

Workshops: Naast samenspelsessies zijn er ook workshops. In een workshop werk je gedurende twee opeenvolgende sessies rond een thema. Er zijn een tiental workshops gespreid over het weekend. Deze workshops hebben een maximum aantal deelnemers. Je schrijft je dan ook op voorhand in via het inschrijvingsformulier. Uiteraard moet je niet intekenen voor een workshop om het festival te doen slagen.

Masterclass: Op zaterdag en zondag hebben spelers van alle niveaus de kans om een (openbare) les (masterclass) te volgen bij Reine-Marie Verhagen. Zowel solo spelers, indien gewenst begeleid door een clavecinist, als blokfluitduo’s zijn welkom. Hiervoor schrijf je op voorhand in met het inschrijvingsformulier. Lees meer…

Niveauverdeling
Een steeds terugkerende moeilijkheid is het kiezen van het juiste niveau. We maakten een overzicht dat moet helpen om je niveau in te schatten. Onze ervaring van de laatste jaren: kies niet te hoog en als het gekozene geschikt blijkt, blijf dan het liefst op dat niveau, want ‘eigenlijk te moeilijk’ leidt alleen maar tot frustratie voor jezelf en de anderen. Klik hier voor de beschrijving van de niveaus. Let op: er zijn minimumvereisten.

Dagindeling

vanaf 08u30: Onthaal
09u00: Tutti – Groot koor
10u15: pauze
10u45: Samenspelsessie 1
12u00: middagpauze
13u30: Samenspelsessie 2
14u45: pauze
15u15: Samenspelsessie 3
16u30: pauze (einde op zondag)
17u00: Samenspelsessie 4
18u00: Avondmaal
20u00: Concert

Informatie over deelnameprijs vind je hier.
Klik hier voor informatie over de concerten.

Het blokfluitfestival vindt plaats in het Scheppersinstituut te Mechelen