Masterclass

Ook de masterclass is er weer! De spelers hebben de unieke kans om een openbare les (masterclass) te volgen bij Reine-Marie Verhagen.

Repertoire 1 speler: Repertoire naar keuze. Het kan gaan om solorepertoire, sonates, suites of concerto. Klavecimbels in 415′ en 440′ met barokstemming zijn aanwezig, en dit met begeleider. Deelnemers bezorgen ons te laatste op 1 juli een de partituur per email of post. Zowel becijferde bas als begeleidingspartituur zijn mogelijk. Let op: de begeleiding dient in de correcte toonaard te staan.

Repertoire 2 spelers: Reine-Marie is een grote fan van de sonates voor twee instrumenten van Georg Philipp Telemann, maar je mag eender welk duorepertoire kiezen!

Docent: Ervaringsdeskundige Reine-Marie Verhagen is docent van dienst. Rein Vermeulen is verantwoordelijk voor de klavecimbelklanken.

Deelnemers: Spelers van alle niveaus zijn welkom. Vereiste is het uiterst degelijk voorbereiden van een muziekstuk.

Praktisch: Elke les duurt 50 minuten. We moedigen deelnemers aan om ook de masterclass van de andere deelnemers bij te wonen.

Prijs: Inschrijven aan de masterclass kost € 25 (50€ voor duet) bovenop het deelnamebedrag aan het festival.

Indicatieve planning lessen:

 


Reine-Marie Verhagen (°1953) studeerde blokfluit bij Walter van Hauwe aan het Amsterdams Conservatorium. Ze was van 1988 tot 2019 hoofddocent blokfluit en methodiekdocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij maakt deel uit van het Amsterdam Baroque Orchestra onder leiding van Ton Koopman. Ze is verder internationaal actief (Europa, Japan en de VS ) als leraar en performer. Reine-Marie Verhagen heeft een voorliefde voor het hedendaagse repertoire, van Japanese muziekschrijvers tot Steve Reich.


Reinier Vermeulen komt uit een muzikale familie. Hij begon met pianolessen op 8-jarige leeftijd aan het stedelijk conservatorium te Leuven en vervolgde zijn studies aan het Lemmensinstituut, waar hij een meestergraad behaalde voor piano in de klas van Johan Lybeert en Jan Vermeulen. Masterclasses klavier en kamermuziek in verscheidene bezettingen volgde hij bij onder meer Leo Ouderits en Marc Tooten. Geïnspireerd door de zoektocht naar een eigen klank voor elk specifiek repertoire, studeerde hij klavecimbel en basso continuo bij Kris Verhelst. In de hoedanigheid van continuo- en klavecimbelspeler speelde hij afgelopen jaren concerten met diverse ensembles zoals  de Belgische Kamerphilharmonie  met de “Vier Seizoenen” van Antonio Vivaldi, het Hemera Ensemble met een project rond de “Fairy Queen” van Henry Purcell en in duo samen met Blokfluitist Tom Beets.

Als solist voerde hij o.a. het klavecimbelconcerto in d van J.S. Bach uit en concerteerde hij op diverse locaties in binnen en buitenland.

Reinier is leraar klavecimbel en begeleidingspraktijk en begeleider in de muziekacademies van Veurne en Turnhout. Hij bespeelt een klavecimbel van de hand van de Duitse klavecimbelbouwer Dietrich Hein, naar een model van de Berlijns bouwer Michael Mietke.