Veelgestelde vragen

Algemeen

! Annulatie- en terugbetaling

De inschrijvingen openen jaarlijks op 1 april. De vroegboekkorting geldt tot 1 mei. De annulatievoorwaarden en terugbetalingsmodaliteiten kan je vinden in het inschrijvingsformulier.

Concerten

Blokfluit: De concerten zijn gratis voor alle deelnemers aan het festival. Partners, kinderen, vrienden of sympathisanten kunnen de concerten ook bijwonen. We verkopen echter geen kaarten op voorhand. Zij dienen ter plaatse 10 euro inkom te betalen.

Andere instrumenten: Het lerarenconcert is gratis voor alle deelnemers. In 2020 worden er geen externe luisteraars toegelaten.

Hoe zit het met cookies en privacy?

Het inschrijvingsformulier vraagt enkel gegevens die we nodig hebben om het festival te organiseren.  Enkel de organisatoren hebben toegang tot die gegevens.  De gegevens worden nooit doorgegeven aan derden.

Deze website is gebouwd met WordPress en gebruikt een paar plugins. Wijzelf gebruiken geen cookies om gegevens te verzamelen.

Hotel (enkel blokfluitisten)

Tot en met 30 april kan er via het inschrijvingsformulier een hotelkamer gereserveerd worden in het Novotel (****) hotel. De betaling gebeurt ter plaatse bij inchecken in het hotel. We zorgen enkel voor de reservatie van de kamer. Begin mei ontvangt iedereen die langs deze weg een kamer reserveerde een mail van ons met daarin de hotelinformatie en de vraag om de incheck en uitcheckdatum nogmaals goed na te kijken.

Wil je een ander hotel, of schrijf je pas in na 30 april. Consulteer dan de website van stad Mechelen waar je een volledig overzicht vindt van alle logeermogelijkheden in deze stad.

Is er geen jongeren programma?

De Blokfluitdagen hebben besloten om niet verder te gaan met het jongerenprogramma. We zetten onze schouders 100% onder een fantastisch blokfluitinitiatief, Flutomanie. Dit is een stageweek voor blokfluiters tussen 10 en 25 jaar die eveneens op het einde van de zomervakantie doorgaat.
Alle informatie over Flutomanie vind je op http://flutomanie.be/kamp-flutomanie/

Kan ik inschrijven voor een halve dag?

Neen, er kan enkel ingeschreven worden voor een volledige dag. Dit betekent echter niet dat je ook alle sessie actief moet volgen. Het is geen enkel probleem om tussendoor even Mechelen te verkennen. Enkel wanneer je je opgaf voor een workshop is je aanwezigheid vereist in deze 2 sessies.

Waar vinden de lessen plaats?

Het centrum van het festival situeert zich in de prachtige feestzaal van het Scheppersinstituut. Hier kan je terecht met al je vragen, reserveren van een broodje voor ’s middags, EHBO, en de beurs.

De blokfluitlessen gaan door in het Scheppersinstituut. Alle andere instrumenten volgen lessen in het Conservatorium. Het onthaal gebeurt waar de lessen doorgaan.

Wie kan deelnemen aan de blokfluitdagen?

In 2019 richten we geen lessen in voor absolute beginners. Iedereen die minstens één jaar blokfluitles heeft gevolgd, kan deelnemen. Klik hier voor de minimum niveauvereisten.

Zijn de maaltijden verplicht?

Het blokfluitprogramma heeft een avondmaaltijd op zowel vrijdag- als zaterdagavond. Wij beschouwen het avondmaal als een uitgelezen moment om te verbroederen. Deze maaltijden maken dus integraal deel uit van een “samenspeeldag”.  we voorzien een vegetarische optie. Als je om een reden niet kan mee-eten met wat onze pot schaft, kan je je eigen eten mee brengen. Geef ons in dat geval een seintje.

Blokfluitdagen

Moet ik op voorhand oefenen?

Blokfluit: Niets moet! Voor de gewone samenspelsessies hoef je niet op voorhand te oefenen. We proberen een muziekstuk door te spelen, maar het hoeft geen cd-opnamekwaliteit te worden. Sommige workshops vereisen wel voorbereiding. Dit staat dan duidelijk aangegeven bij de beschrijving. Het spreekt voor zich dat het deelnemen aan de masterclass enkel mogelijk is mits een grondige voorbereiding.

 

Wat leer ik bij op de blokfluitdagen?

Dat hangt helemaal van je zelf af.
Veel docent geven tijdens de samenspel sessies duiding over het muziekstuk, over speeltechnieken of over de blokfluit.

Als je sessies kiest in genres waarmee je vertrouwd bent, dan zal je veel speelplezier beleven.
Kies je sessies die buiten je comfortzone liggen, dan kan je jouw grenzen verleggen.
Beide kunnen leerrijk zijn. Jij beslist.

GLN

! Annulatie- en terugbetaling

De inschrijvingen openen jaarlijks op 1 april. De vroegboekkorting geldt tot 1 mei. De annulatievoorwaarden en terugbetalingsmodaliteiten kan je vinden in het inschrijvingsformulier.

Muziek maken

Kan ik op voorhand de partituren krijgen?

Voor het groot blokfluit koor en de blokfluit-samenspelsessies is dit niet gebruikelijk. Er wordt specifiek voor jouw niveau één of meerdere stukken gekozen.”
Voor sommige blokfluit workshops kan het zijn dat enige oefening op voorhand gewenst is. Dat staat dan ook vermeld bij de workshop.
In dat geval ontvang je tijdig de partituur per mail.

Mag ik deelnemen aan workshops die boven mijn niveau zijn?

Onze ervaring van de laatste jaren: kies niet te hoog want ‘eigenlijk te moeilijk’ leidt alleen maar tot frustratie voor jezelf en de anderen.

Moet ik op voorhand oefenen voor gamba, luit of nyckelharpa?

 Voor de gewone samenspelsessies hoef je niet op voorhand te oefenen. We proberen een muziekstuk door te spelen, maar het hoeft geen cd-opnamekwaliteit te worden. Er wordt op voorhand een klein aandeel van repertoire per email bezorgd om thuis voor te bereiden.

Wat is het verschil tussen een workshop en een samenspelsessie?

Op de Blokfluitdagen speel je tijdens alle sessies samen met andere spelers. Dit kan op twee manieren: in een samenspelsessies en in een workshop.

Verder zijn er elke dag een vijftigtal samenspelsessies op verschillende niveaus, gegeven door een legertje docenten. Een samenspelsessie duurt 75 minuten. Tijdens zulk een sessie deelt de docent in het begin de partijen uit, en leren jullie het werk samen. Je kiest je sessie (stuk & docent) op het moment zelf. Een overzicht van de samenspelsessies vind je op de prikborden in de feestzaal evenals online vanaf midden juni. De samenspelsessies zijn ingedeeld per niveau. Je neemt dus deel aan samenspelsessies die bij jouw niveau passen.

Er zijn ook workshops: daarin werk je in twee opeenvolgende sessies rond een thema. Er zijn een tiental workshops gespreid over het weekend. Voor deze workshops teken je  op voorhand in, spontane deelname is niet mogelijk. Je moet niet deelnemen aan een workshop om een succesvol weekend te hebben.

Welke muziek stijlperiodes komen er aan bod?

Tijdens het blokfluitfestival komen alle mogelijke stijlperiodes aan bod: Muziek uit de Renaissance, de Barok, en Hedendaagse muziek vormen de hoofdbrok. Zowel de gewone samenspelsessies als de workshops bieden een variatie aan stijlen. Aan jou de keuze.

Het gamba-, luit- en nyckelharpafestival is gewoonlijk beperkt tot renaissance- en barokmuziek.

Parkeren

Bereikbaarheid

Zowel het Scheppersinstituut als het Conservatorium liggen in de Melaan, pal in het centrum van Mechelen. We adviseren daarom om met het openbaar vervoer naar Mechelen te komen.

Deze scholen liggen op een kwartier doorstappen vanaf het treinstation van Mechelen. plan je reis via www.nmbs.be.  Vanaf het station kan je (1,4 km) wandelen ofwel buslijn 1 nemen. Deze rijdt elke tien minuten naar de schoenmarkt. Raadpleeg de infoborden van busdienst de Lijn bij aankomst in het station. Vanuit de schoenmarkt is het slechts 100 meter wandelen naar het festival.

Parkeren in Mechelen is niet goedkoop. In de binnenstad kan je terecht in ondergrondse parkings voor een dagtarief van om en bij de € 13, zoals Q-park Bruul. Er zijn slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen op de speelplaats van het Scheppersinstituut. We reserveren deze plaatsen voor de mensen van de beurs, deelnemers met een verminderde mobiliteit en de mensen het concert verzorgen. Voor een volledig overzicht van de parkeermogelijkheden in Mechelen en het tarief, klik hier.