Docenten – Luit

Het luitfestival 2020 wordt begeleid door :

Naam WOENSDAG DONDERDAG
Sofie vanden Eynde V V
Jurgen De Bruyn V
     
     

Jurgen De bruyn (°1971) studeerde klassieke gitaar bij Raphaëlla Smits en luit bij Philippe Malfeyt aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij ook een meestergraad kamermuziek behaalde bij Roel Dieltiens en Erik Van Nevel.  Daarnaast volgde hij meestercursussen bij ondermeer David Russell en Jordi Savall.

Jurgen De bruyn is sinds 2003 artistiek leider van het internationaal gerenommeerde oude muziekensemble Zefiro Torna. Hij heeft bijgedragen tot talrijke oude muziek producties en cd opnames met gezelschappen, artiesten en dirigenten als het Huelgas Ensemble (dir. Paul Van Nevel), het Collegium Vocale Gent (dir. Philippe Herreweghe), de Vlaamse Opera (dir. Paul Goodwin),  de Capilla Flamenca (dir. Dirk Snellings), les Agrémens (dir. Jean Tubéry en Rinaldo Allessandrini), Il Fondamento (dir. Paul Dombrecht), Currende (dir. Erik Van Nevel), het Vlaams Radio Koor (dir. Bo Holten en Jos Van Veldhoven),  Capriola di Gioia, Ensemble Explorations, Vox Luminis, Oltremontano, Bach+, la Cetra d’Orfeo , Jeroen Berwaerts ensemble, Ann Cambier, etc.  .  Hij maakte ook deel uit van projecten in andere genres : jazz-wereldmuziek met Chris Joris Experience,  het Sahava Seewald ensemble, hedendaagse dans met Les Ballets C de la B (chor. Sidi Larbi Cherkaoui, Koen Augustynen) en theater met muziek van componist Peter Vermeersch bij het NTGent (dir. Johan Simons).

Jurgen geeft luit- en gitaarles aan de Academies voor Muziek, Woord en Dans te Bornem, Sint-Lambrechts-Woluwe en Tienen.

 

 Sofie Vanden Eynde begon op jonge leeftijd gitaar te spelen. Haar sterke interesse in de muziek van de renaissance en de barok deed haar beslissen om definitief over te schakelen op de luit en de theorbe. In 2002 behaalde Sofie haar Meesterdiploma aan het conservatorium van Gent, waar ze studeerde bij Philippe Malfeyt. Ze zette dan haar studies verder aan het befaamde instituut voor Oude Muziek "Schola Cantorum Basiliensis" in Zwitserland. Hopkinson Smith was daar haar leraar.

Sofie verwierf een internationale reputatie als specialiste voor historische tokkelinstrumenten. Ze treedt op met Neue Hofkapelle Graz, het Hathor Consort, A Nocte Temporis, Vox Luminis, BachPlus, Capriola di Gioia, in duo met Romina Lischka, Thomas Hobbs, Emma Kirkby, Lore Binon, Lieselot De Wilde,… Met de sopraan Rebecca Ockenden verdiept ze zich in het rijke repertoire van de lutesongs.

In 2012 richtte Sofie IMAGO MUNDI VZW op, een ontmoetingsplaats voor oude en nieuwe
muziek, voor westerse en oosterse muziek, voor verschillende artistieke disciplines. DIVINE
MADNESS is hun eerste productie en kon zowel in het binnen- als het buitenland op veel bijval rekenen. In My End is My Beginning, een voorstelling rond de fascinerende figuur van Mary Stuart werd in 2018 gecreëerd op Operadagen Rotterdam en kreeg lovende recensies.

Momenteel werkt Sofie aan MURMURING MUSES AND WHISPERING JINN, een ontmoeting
tussen haar luiten, de oud van Saad Mahmood Jawad en de poëzie van Mahmoud Jaber.
Daarnaast ontwikkelt ze het alternatieve kerstprogramma EEN NIEUWE ADVENT, een programma dat vooral de melancholische kant van de zaak belicht. En tot slot staat er een solo-recital in de steigers dat oude en nieuwe muziek verbindt.

In de voorbije jaren was Sofie te horen in verscheidene nationale en internationale concerthuizen en festivals (Styriarte, Valletta Baroque, Oude Muziek Festival Utrecht, MA-Festival, Festival van Vlaanderen Mechelen, Händel Festival, BOZAR, AMUZ, Concertgebouw Brugge, Wigmore Hall, Kasteelconcerten, ALBA NOVA, de Grote Post, ’t Schaliken, Operadagen Rotterdam, Miry, museum Vleeshuis, MUBAFA, Dublin National Concert Hall, …) Ze nam CD's op voor de labels Paraty, CORO, RAMEE, K617, Fuga Libera, Cyprès, Aeolus, Ricercar en Phaedra.