Aline Hopchet

Aline Hopchet behaalde in 1997 het Meesterdiploma blokfluit bij Bart Spanhove (Lemmensinstituut te Leuven). Vervolgens studeerde zij blokfluit bij Marion Verbruggen en barokhobo bij Ku Ebbinge (Koninklijk Conservatorium van Den Haag). In 2009 behaalde ze haar Master barokhobo bij Marcel Ponseele en Benoît Laurent (Conservatoire Royal de Bruxelles). Sinds februari 2017 heeft ze eveneens een Master Kamermuziek.

Gedurende 7 jaar was ze mede-oprichtster van het ensemble Zefiro Torna (cd Mermaphilia – Eufoda). In 2004 richtte ze haar eigen ensemble Cannamella op. Dit ensemble bespeelt het minder bekende repertoire uit de 16de, 17de en vroege 18de eeuw en werkt daarvoor projectmatig met een bezetting variërend van 2 tot 7 personen. Een eerste cd met liedekens en instrumentale muziek uit 17de-eeuws Brussel kwam uit in 2011 (Ik ben getrouwd met een kwaaie Griet – Davidsfonds). Uit passie voor de Franse flageolet, een 19de-eeuws blokfluitje, richtte ze het ensemble Les Pantalons (flageolet, cornet à pistons, viool, pianoforte) op.

Aline Hopchet speelt regelmatig mee in barokorkesten en had het genoegen te kunnen deelnemen aan projecten met ensembles zoals Le Concert Spirituel (Hervé Niquet), Elyma (Gabriel Garrido), Oboefollia (Paul Dombrecht), Clematis (cd’s: Symphoniae van Nicolaus à Kempis, Sonates en Cantiones van Carolus Hacquart – Musica Ficta) en La Simphonie du Marais (Hugo Reyne).

Aline Hopchet heeft reeds tal van rondleidingen (sinds 2000 lid van de educatieve dienst van het Muziekinstrumentenmuseum te Brussel), lezingen en educatieve bijlages (J&M) op haar actief staan. Van 2005 tot 2010 gaf ze blokfluit en oude muziek aan l’IMEP (Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie) te Namen. Momenteel is ze leerkracht blokfluit en oude muziek aan de muziekacademie van Lokeren. Ze geeft de cursus schalmei, kromhoorn en dulciaan aan de muziekacademie van Woluwe-Saint-Lambert. Geïnspireerd door haar studenten historische dubbelrieten schreef ze een methode voor schalmei. Het eerste deel kwam uit in 2017, uitgegeven in 4 talen (FR/NL – Uitgeverij Kreastion, DU/ENG – Cornetto Verlag). www.alinehopchet.com