Sofie vanden Eynde

Sofie Vanden Eynde begon op jonge leeftijd gitaar te spelen. Haar sterke interesse in de muziek van de renaissance en de barok deed haar beslissen om definitief over te schakelen op de luit en de theorbe. In 2002 behaalde Sofie haar Meesterdiploma aan het conservatorium van Gent, waar ze studeerde bij Philippe Malfeyt. Ze zette dan haar studies verder aan het befaamde instituut voor Oude Muziek “Schola Cantorum Basiliensis” in Zwitserland. Hopkinson Smith was daar haar leraar.

Sofie verwierf een internationale reputatie als specialiste voor historische tokkelinstrumenten. Ze treedt op met Neue Hofkapelle Graz, het Hathor Consort, A Nocte Temporis, Vox Luminis, BachPlus, Capriola di Gioia, in duo met Romina Lischka, Thomas Hobbs, Emma Kirkby, Lore Binon, Lieselot De Wilde,… Met de sopraan Rebecca Ockenden verdiept ze zich in het rijke repertoire van de lutesongs.

In 2012 richtte Sofie IMAGO MUNDI VZW op, een ontmoetingsplaats voor oude en nieuwe
muziek, voor westerse en oosterse muziek, voor verschillende artistieke disciplines. DIVINE
MADNESS is hun eerste productie en kon zowel in het binnen- als het buitenland op veel bijval rekenen. In My End is My Beginning, een voorstelling rond de fascinerende figuur van Mary Stuart werd in 2018 gecreëerd op Operadagen Rotterdam en kreeg lovende recensies.

Momenteel werkt Sofie aan MURMURING MUSES AND WHISPERING JINN, een ontmoeting
tussen haar luiten, de oud van Saad Mahmood Jawad en de poëzie van Mahmoud Jaber.
Daarnaast ontwikkelt ze het alternatieve kerstprogramma EEN NIEUWE ADVENT, een programma dat vooral de melancholische kant van de zaak belicht. En tot slot staat er een solo-recital in de steigers dat oude en nieuwe muziek verbindt.

In de voorbije jaren was Sofie te horen in verscheidene nationale en internationale concerthuizen en festivals (Styriarte, Valletta Baroque, Oude Muziek Festival Utrecht, MA-Festival, Festival van Vlaanderen Mechelen, Händel Festival, BOZAR, AMUZ, Concertgebouw Brugge, Wigmore Hall, Kasteelconcerten, ALBA NOVA, de Grote Post, ’t Schaliken, Operadagen Rotterdam, Miry, museum Vleeshuis, MUBAFA, Dublin National Concert Hall, …) Ze nam CD’s op voor de labels Paraty, CORO, RAMEE, K617, Fuga Libera, Cyprès, Aeolus, Ricercar en Phaedra.